Het prijsverschil tussen salons uitgelicht

Een salon moet voldoen aan jouw eisen. Een zetel zou de plek bij uitstek moeten zijn waar je je kan ontspannen, waarin je gezellig kan zitten of languit in kan gaan liggen. In een salon moet je in je eentje kunnen ontspannen, of in gezelschap een filmpje kunnen kijken. Een sofa kan dienen om samen met gasten te aperitieven of net om na een gezellig, maar vermoeiend feest in in slaap te sukkelen. Een salon kan talloze functies vervullen, maar één ding staat vast: een zetel moet vooral voldoen aan jouw eisen.

Zetels heb je in allerlei maten, vormen en uitvoeringen. Salons variëren echter ook enorm qua prijs. Waar komt dit prijsverschil vandaan? En heeft het nut om in een duurder exemplaar te investeren?

Merkbekendheid heeft invloed op de prijs

Het prijsverschil in zetels heeft enerzijds te maken met het feit of het om een merk gaat of niet. Voor een bekend merk zal je altijd meer betalen. Die bekendheid wordt door de merken verworden door veel te investeren in reclame en marketing in het algemeen. Uiteraard kost het een fortuin om zo’n (vaak internationale) bekendheid te verwerven. En een dergelijke investering moet gefinancierd worden en daar kom jij als consument in the picture. De marketingkost van deze bekende merken, wordt integraal doorgerekend naar de consument. Je betaalt effectief meer voor merken, terwijl ze daarom niet beter zijn dan kwalitatieve non-brands. Kies je voor een merk, dan kies je voor een naam en voor ook voor het betalen van een naam. Vaak werken dure merken ook met bekende designers, wat ook weer effect heeft op het prijskaartje.

Er heerst nog vaak een foutief beeld rond merkbekendheid. Kwaliteit en naamsbekendheid zijn niet onlosmakelijk met elkaar verbonden. Kwaliteit is iets wat zich uit in een product en niet in een of andere reclame-uiting.

Opbouw en materiaalkeuze van een zitmeubel resulteert in prijs 

Een andere bepalende factor voor het kostenplaatje heeft te maken met hoe de zetel opgebouwd is. En vooral welk materiaal daarvoor gebruikt wordt. De opbouw van een zetel is een beetje vergelijkbaar met een huis bouwen. De totaalprijs wordt bepaald door de materiaalkeuze en de kwaliteit ervan. Elk element heeft een eigen prijskaartje. Wanneer je de offertes van verschillende aannemers bekijkt, is er een serieus verschil in prijs merkbaar. Uiteraard heeft dit verschil ook te maken met de keuze om al dan niet met bepaalde materialen te gaan werken. Soms komt het op termijn voordeliger uit om aanvankelijk iets meer te investeren in degelijk materiaal. Dit gaat meestal langer mee, waardoor onvoorziene kosten uitblijven en je langer kan genieten van je product.

Productkeuze heeft daadwerkelijk invloed op de levensduur. Zo gaat het ook met salons. Het gebruik van bepaald materiaal en grondstoffen, uiten zich uiteindelijk in de kostprijs van het afgewerkte product. 

Schuimrubber bepaalt prijs én kwaliteit

Een belangrijk kwaliteitspunt is het schuimrubber dat in een salon gebruikt wordt. Het schuim van goedkope modellen bestaat vaak uit één blok. In het begin merk je hier weinig verschil, maar een zetel waarin een blok schuin in z’n geheel verwerkt werd, zal snel vormen van verzakking vertonen. Warmte heeft veel invloed op schuim en bij een sofa met een blok schuim, zal het gedeelte waarop je met je zitvlak plaatsneemt dan ook snel vervorming vertonen.

Hoe snel en in welke mate er sprake is van inzakking, is afhankelijk van de opbouw van de zetel en het daarbij gebruikte schuim. Wanneer er gebruik gemaakt wordt van minderwaardige materialen zoals polyether en polyurethaan is het mogelijk dat er al na minder dan 5 jaar verzakkingen optreden. Kwalitatieve schuimrubbers zoals koudschuim of traagschuim, kan de levensduur van een salon oplopen tot minimum 15 à 20 jaar.

Het schuim is in deze basismodellen ook op elke plaats even hard, terwijl dit bij kwalitatievere modellen opgedeeld is in hardere en zachtere gedeeltes. Bovendien is de structuur van schuimopbouw helemaal anders en iets gesofisticeerder. Zo is bij kwaliteitssofa’s het schuim onderverdeeld in verschillende compartimenten en is het schuim achteraan harder en het schuim aan het oppervlak harder dan dat in de lagen eronder. Als het schuim overal hetzelfde zou zijn, ontstaat er na verloop van tijd doorzakking. Wanneer het schuim minder duurzaam en minder kwalitatief is, zal er al gauw verzakking optreden in je zetel en dit heeft natuurlijk effect op het algemene zitcomfort.

De structuur van hoe schuim is opgebouwd, heeft logischerwijs een invloed op de totaalprijs van een salon. Toch moet je jezelf ervan vergewissen dat de levensduur van een kwaliteitssalon aanzienlijk langer is doordat de structuur van het schuim heel wat beter is.

Houten frame: het ene hout, is het andere niet

Er is ook verschil in kwaliteit in het hout dat in zetels gebruikt wordt. Zo kiezen we bij Divani voor sofa’s waarbij men werkt met gedroogd massief hout, waarbij het vocht er voor 80% wordt uitgehaald. Op die manier ben je zeker dat het frame van een zetel niet gaat kraken bij temperatuurverschillen en dergelijke. 

De kwaliteit van de bekleding

Materiaalkeuze: kiezen voor leder of stof?

Veel mensen kiezen voor lederen sofa’s omdat ze ervan overtuigd zijn dat deze minder gevoelig zijn voor vlekken dan stoffen exemplaren. Over het algemeen klopt dit, maar tegenwoordig zijn heel wat zetels bekleed met vlekbestendige stoffen. Het grote verschil tussen leder en stof is vooral afhankelijk van de kwaliteit ervan.

Stoffen bekleding

Bij Divani heb je op het vlak van stoffen bekleding keuze uit diverse kwaliteiten en stoffen, waarbij materiaal, dikte, slijtweerstand en zonneweerstand kenmerkend zijn voor de kwaliteit. Op die manier kan je je salon helemaal afstemmen op jouw wensen en budget. Katoen, linnen en wol worden vaak gebruikt voor de bekleding van zetels.
Als je een salon in stof op een zonnige plaats plaats, is het beter om voor een lichtere kleur te opteren aangezien donkerdere kleuren gevoeliger zijn aan zonlicht en dus na verloop van tijd grotere kleurschakeringen zullen vertonen. 

Lederen zetels

Kwalitatieve lederen salons voelen koel aan tijdens de zomermaanden en warm gedurende de wintermaanden. Hoogwaardig leder is iets dikker van structuur en is dan ook sterker. Zo zullen er minder snel plooien optreden in het leer en ook de naden zijn veel sterker.

Ondanks dat er gewerkt wordt met dikke leder hoeft je zetel daarom niet stroever aan te voelen. Dikte heeft niets te maken met soepelheid, kwaliteit van het leder daarentegen wel. Het is dus niet zo dat wanneer het leder groffer aanvoelt, je zetel daarom ook effectief sterker is. Een soepele sofa voelt aangenamer aan en zal minder snel barsten vertonen. Om optimale glans en barsten tegen te gaan, kan je op jaarlijkse basis een voedende crème aanbrengen op het leder. Ook bij leder geldt dat wanneer het op een zonnige plek staat, je beter kiest voor lichtere kleurexemplaren.

Zetels met second skin-principe

De salons bij Divani zijn opgebouwd volgens het “second skin-principe”. Dit wil zeggen dat er over het houten geraamte de verschillende structuren schuim worden geplaatst en daarrond wordt een eerste witte katoenen hoes aangebracht en pas dan de definitief gekozen stof. We spreken hier dus van een dubbele hoes en dit verlengt logischerwijs de levensduur ervan. 

Plaats van productie: binnen of buiten Europa

Maar ook de plaats waar het eindproduct vervaardigd wordt, is bepalend voor de prijs. Zo zal een product dat binnen Europa gemaakt wordt, nu eenmaal duurder zijn dan een product dat bijvoorbeeld in Azië gefabriceerd wordt. Zelfs wanneer er gewerkt wordt met dezelfde kwaliteit van materiaal en grondstoffen.

Zo worden de salons van Camerich bijvoorbeeld geproduceerd in Azië, maar wordt er wel gewerkt met hetzelfde kwaliteitsmateriaal als bij al onze andere collecties waarbij de productie in Europa gebeurt. Op die manier heb je alle voordelen op het vlak van materiaalkeuze, maar betaal je minder doordat de productie in Azië plaatsvindt.

Samenvatting van de belangrijkste factoren die invloed hebben op prijs en kwaliteit

Samenvattend kan er dus gesteld worden dat de belangrijkste invloedrijke factoren voor de totaalprijs: brand of non-brand, de structuur en opbouw van het gebruikte schuim, de bewerking van het hout, de kwaliteit van de bekleding en de plaats van vervaardiging zijn.

De meerprijs die je betaalt, haal je er na verloop van tijd wel uit, want ofwel betaal je iets meter voor een quasi onverslijtbaar zitmeubel, of je kiest telkens voor een goedkoper model dat na 3 à 4 jaar doorzakking vertoont. Als het frame en de vulling van een salon van goede kwaliteit zijn, kan er quasi niets misgaan. Bovendien kan je bij een kwaliteitssofa op termijn gewoon eens de hoes vervangen voor een compleet nieuwe look. Een investering in een kwaliteitssofa is dus vaak op termijn budget- en milieuvriendelijker dan telkens opteren voor een goedkoper model dat maar enkele jaren dienst kan doen. Een goedkope zetel kan in the end een “duurkoop” zijn.

Service en kwaliteit zijn de speerpunten bij Divani

Divani biedt 10 jaar aankoopgarantie op zijn salons en werkt enkel met artisanale ateliers waarvan er rechtstreeks ingevoerd wordt. Er komen dus niet nodeloos tussenpartijen aan te pas en dit drukt logischerwijs de prijs. Bij Divani zijn we al 21 jaar gespecialiseerd in gepersonaliseerd zitcomfort. Zo kan je bij ons zelf je zetelvullingen kiezen, heb je een ruime keuze op het vlak van bekleding en beschikken we over een eigen reinigingsdienst. Bovendien kan je zetelvulling één keer in 10 jaar aangepast worden. Want kwaliteit en service zijn onze stokpaardjes.