Zilveren feesteditie van Biënnale Interieur 2016

De Biënnale Interieur in Kortrijk is dit jaar aan haar 25ste editie toe. Dit kunnen we bij Divani logischerwijs niet onopgemerkt voorbij laten gaan. Ter gelegendheid van de jubileumeditie van de Biënnale Interieur 2016 kan je bij Divani gedurende de hele maand oktober genieten van speciale beursvoorwaarden! 

Van in het begin een tijdloze visie op design

Design was in de beginjaren van de Biënnale Interieur een weinig betekenend woord. De Biënnale had vanaf de beginfase de ambitie om de mogelijkheden ervan zoveel mogelijk te delen en te verspreiden. De expo weet reeds vanaf haar beginjaren eind jaren ’60 de meest originele en innovatieve interieurspecialisten en designmerken aan de trekken, die voornamelijk van Europese bodem afkomstig zijn. Een bijzonder selectiecomité ondersteunt Interieur Kortrijk bij het kiezen van sterke en relevante partners.

Vandaag is design echter alomtegenwoordig en verstrengeld in onze ervaringen. Design was een iets voor een niche, terwijl design vandaag de dag de massa kan bekoren. De Biënnale Interieur experimenteert dan ook volop met nieuwe participatievormen die de visie van Interieur Kortrijk blijven vormgeven. Een tijdloze visie waarbij degelijk design kwaliteit en meerwaarde kan bieden in ons leven en wonen.

Zilver als verwijzing naar jubileumeditie

‘Silver lining Interiors’ is het overkoepelende thema van de Biënnale dit jaar. Het zilver is niet enkel een esthetische keuze, maar verwijst ook naar de jubileumeditie. Interieur Kortrijk viert dit jaar haar 25ste editie!

Met het toevoegen van ‘Interiors’ wordt er opnieuw een link gelegd met de oorsprong; namelijk complete interieurs. De beurs is eind jaren zestig van start gegaan met compleet interieur als speerpunt, terwijl in de jaren negentig en tweeduizend eerder afzonderlijke objecten centraal stonden.

Bezoekers kunnen verschillende sferen opsnuiven en zich van de ene naar de andere kamer begeven, net zoals je dat in een woning zou kunnen doen. Er wordt steeds gestreefd naar een samenwerking tussen meerdere ontwerpers en architecten.

Interieur Kortrijk mikt op een totaalbeleving

Er wordt op de Biënnale Interieur wil men een totaalervaring creëren. Eenzijdigheid wordt geweerd en er wordt de bezoekers een holistisch overzicht van relevant hedendaags design voorgeschoteld. Interieur Kortrijk wil haar bezoekers ook een blik bieden op het wonen van morgen. Het toont een compacte selectie aan producten, installaties, ervaringen, zowel op commercieel als cultureel gebied.

Ideeënuitwisseling en betrokkenheid staan steeds meer centraal

Bij de Biënnale staan ideeënuitwisseling en betrokkenheid van partners en exposanten meer en meer centraal. 'Design Circus' bijvoorbeeld, is een project dat ook na algemeen sluitingsuur open blijft voor een hapje en drankje en events. Dankzij 'Shop of the future' kunnen geselecteerde producten rechtstreeks aangekocht worden. Interieur Kortrijk staat ook voor een bijzondere en intensieve samenwerking tussen merken en ontwerpers waarbij een unieke scenografie het centrale uitgangspunt is.

Curatoren drukken hun stempel op de Biënnale 2016

Het is een traditie dat er ieder jaar een designer, architect of curator zijn stempel drukt op de architectuur en het artistieke aanbod van de expo. Dit kan zich uiten in een eigen interpretatie van het woongebeuren, of een statement.

Voor deze feesteditie wordt er samengewerkt met architectenbureau OFFICE van Kersten Geers David Van Severen. Samen met kunstenaar Richard Venlet en grafisch ontwerper Joris Kritis zijn ze bevoegd voor een passend thema en aansluitende invulling. Centraal thema dit jaar is Silver Lining Interiors. Met 'Silver Lining' wordt in de eerste plek een hommage gebracht aan de feesteditie van de Biënnale. De bijvoeging Interiors heeft als doel de mogelijkheden van ontworpen ruimten te analyseren. 

Curatoren tonen ruimte in al haar facetten

De curatoren zien het dan ook erg breed dit jaar: van hoogtechnologische leefruimtes tot kunstzinnige installaties en totaalinterieurs. Ze willen een hypothetische wereld aanbieden. Met Interiors willen ze de woonruimtes aanpakken. Daaronder valt een rijke collectie aan interpretaties waarbij de focus niet enkel op objecten ligt, maar waarbij men voor een totaalbeleving van een ruimte in al haar facetten gaat.

De Biënnale wordt dit jaar uitgebouwd als een stad in een stad; meerbepaald een stedelijke binnen- en buitenruimte waar design, kunst en architectuur nauw met elkaar verbonden zijn.

Biënnale Interieur met maatschappelijk doel

De Biënnale Interieur vzw is een non-profit organisatie die actief is op het vlak van design, productontwikkeling en innovatie. De oprichters waren destijds geïntrigeerd door het onmogelijke. Hun voornaamste doelstelling was om eigentijdse interieurs en innovaties aan het grote publiek voor te stellen en niet enkel en alleen aan professionals. Ze ambieerden het creëren van een unieke atmosfeer en ruimte die niet ondergeschikt moest zijn aan de traditionele regels op het vlak van lay-out en scenografie.

Er was nood aan een innovatief model voor design. Dit bleek van het begin af aan uit het groeiende internationale bereik, de stijging van het aantal bezoekers, exposanten en designmerken, de persaandacht en de omzet. De Biënnale Interieur nam de status van non-profit organisatie aan. Zo werd er veel geïnvesteerd in inspirerende projecten op cultureel gebied.

De Biënnale heeft als maatschappelijk doel het hedendaags interieurdesign te promoten. Er wordt steeds gekozen voor de toekomst en er wordt ieder jaar opnieuw gezocht naar de beste producten en nieuw talen en dit alles binnen ruimtelijke omgeving die de objecten optimaal tot hun recht laten komen.

Wat je mag verwachten van de Biënnale Interieur Kortrijk 2016:

 • Een feestelijke jubileumeditie met opening op 14 oktober 2016
 • 15 oktober opent de Biënnale Interieur haar deuren voor het grote publiek
 • 40.000m2 eigentijds design verspreid over de hallen van Kortrijk Xpo
 • Shop of the future-standen
 • Young talent en new labels op Floor is Yours
 • 5 interieurbars ontworpen door winnaars van de Interieur Awards spaces
 • Design Retail Summit: 17/10/16
 • Scenography & cultureel programma van curatoren OFFICE Kersten Geers David Van Severen i.s.m. Richard Venlet en Joris Kritis
 • Bekendmaking & expo ‘Designer van het Jaar’ x Day & Night programma met o.a. ‘Design Circus’ in Kortrijk Xpo en Club Design in de stad Kortrijk
 • Site Texture Museum kloppend hart in de stad. x WILD THINGS: tentoonstelling van Lidewij
 • Edelkoort & Philip Fimmano in Texture Museum

15 oktober opent de Biënnale Interieur haar deuren voor het grote publiek.

Adres Kortrijk Xpo: Doorniksesteenweg 216, B-8500 Kortrijk Adres Stadshub Texture Museum: Noordstraat 28, B-8500 Kortrijk.

Tickets te koop op www.interieur.be.

Gratis toegang Texture Museum tijdens INTERIEUR 2016.